Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Monday, March 1, 2010

Dengo cerite dulu2 pontianak kuat nyakat kat situ...


Salam....

Berbalik pade kisoh kome cari ikan kat tepi sungei serting baru2 ni, banyak le cerita yg pelik2 tapi menarik pasal pengalaman rodong2 yg kerap lepak situ mencari ikan.

Antara kisoh yg menyeramkan tapi sikit melucukan pasal seekor pontianak yg kuat amat menyakat rodong koi yg kerap pegi situ.

Rodong koi ni memang terre orgnye. Koi memang percaye die berani, sebab kalo die terase nak nahan jaring, memang die pegi dan kadang2 tu pegi berdue je dgn bini die bermalam kat situ.

Kabo dek die, dulu ade sebatang pokok ara besor kat situ. Pokok tu lah tempat si pontianak ni lepak2 sambil nyakat sape2 yg duduk kat pondok spt dlm gambor yg ade dlm posting semalam tu.

Cara die nyakat, bukan setakat mengilai aje, kekadang tu, disurainya kayu api yg dibuat unggun api tu.

Kalo setakat ngilai je, tak takut lalu kate dek rodong nih, tapi hok yg suke menyuraikan kayu api tu menyebabkan rodong koi panas hati.

Jadi, adelah sorang peneroka seblok dgn mak koi kat (F) Mayam tu, nama glamornya Awang Kubur sebab rumah die betoi2 depan kubur yang telah membina pondok tu dulu. Pakcik Awang ni memang selalulah pegi situ nahan jaring dan kadang2 pegi sorang die je....

Disebabkan tak tahan kena sakat sokmo, pakcik ni tadi setiap kali pegi situ mesti die bawok tayar kete hok tak gune tu untuk buat bahan pembakar pokok ara tu tadi.

Lama kelamaan dah acap kali kene bakor, mati jugaklah pokok tu tadi dan si pontianak tu kemudiannya dah berhenti nyakat . Gamok koi mungkin pindah tempat lain kot sebab pokok tempat die lepak tu dah terbakar...

Satu lagi kate dek rodong koi ni, pade mase lepas raye dulu, pontianak ni asyik ngilai je dan siap memanggil lagi rodong koi tu pegi kat die...kebetulan pulak rodong koi ni ade bawak mercun roket dan mercun kelawar...

Apa lagi ditalanye ke pontianak tu dengan mercun2 tu tadi....apa nak kabo....takut sgt rupanya hantu ni kat mercun tu..mungkin disebabkan ade cahaya, bunyi kuat dan bau belerang gamoknye...tu yg takut sgtnye...

Lepas tu, 3 bulan hantu tu berhenti nyakat.....mungkin fobia kot bile ditembak dgn mercun roket tu tadi...

Tu antara pengalaman rodong2 yang menjadikan tempat mencari rezeki tu disakat pontianak...tapi puak2 ni bile dah hamun, disakatnye pulak hantu tu....lama kelaman sehingga kini takde dah hantu tu kat situ...

Satu lagi, pasal hantu air...mboh jugak nyakat kat situ, tapi spesis lagi bahaya...

Cara die, org timba air dlm perahu, bahannya ditambah lagi air...mana nak surut air dlm perahu tu...

Penah dulu, dikaburkan penglihatan rodong ni mase naik perahu hari malam. Pusing2 berbalik semula ke tempat tu, kayuh lagi, tak sampai2 ke tebing tempat berada kat pondok tu tadi...

Lama kelamaan, rodong nih tadi, berhenti je kat tebing sungei dan panjat pokok...sampai ke pagi jelah rodong ni tadi tidur atas pokok tu.....

Itu antara ceritenyelah....betoi ke tak, entoh le..tapi ke tengok gayenye rodong tu bercerite...popalih.......memang ngeri mendengornye...

Tapi ........koi memang percaya cerite tu benor sebab rodong2 yang biase dgn die tu mengaborkan memang die jenis berani....

Sekian....

15 comments:

Mybabah said...

Salam Cikgu. Babah memang suka amat dengan entri ini. Sejiwa dengan Babah. Awang Kubur memang hebat. Guna mercun halau hantu, macam pesta cap goh mei (yang ini kena buat kajian mendalam spt apek-apek dan nyonya2 buat kajian mengapa mereka bakar mercun masa pesta capgoh mei). Pengalaman babah, hantu tak jahat, tapi suka menyakat sehingga orang boleh terkencing dalam seluar. He...he...Cakap cakap besar...

Akuanakpahang said...

Kawan kenan juga dgn cerita hantu nei..hehehe aok sokmo cari ikan tak jumpa hantu badang hok makan ikan dalam lukah tu hehehe tapi cerita cikgu nie penuh dgn kelucuannya mengilai pulok kawan macam hantu malam2 buta ginie hehehe.......

piewahid said...

nmpoknyer hantu² sekarang dh merana. boleh sakat dgn mercun, gambo² puok dia pun org dh tepek merate terutamanya pada sticker dgn baju.. kesian ke hantu. kena wat union tu..

al-mankaraqi said...

hak koi tok dayer nok mengeleikek ter cekgu....ander jugek antu hak randu nok menyureikan perun kakakakakaka....... tok seromei lalu.

Che' Pit said...

ooo tu yg cina selalu bakar mercun kuat2 tu. pastu tarian singa.. do do ceng, do do ceng.. bingit telinga..

nak halau hantu le gamak nya

zulkbo said...

salam Cikgu..
koi ni bab hantu tak pernah nengok real lagi..
harap tak jumpa la..he he..baru ni pun satu kawan koi dari johor cerita pasei "hantu bangkit"
nanti ada rezeki koi bukak entri kat blog koi..

Cikgu Jang .. said...

salam rodong...

Koi percaye yg antu memang ade kat situ. Sebabnye, org asli yg selalu cari ikan kat situpun sampai tak daye disakat dek antu tu...tapi rodong koi dan pakcik Awang kubur tu memang jenis berani. Calang2 org tak mboh bermalam kat tengah2 utan gitu sorang atau berdua...

Pacifist said...

mane lebih baik cikgu.berani berani takut @ takut takut berani?

sayalahfaizul said...

saya ingatkan puak2 antu ni dah busy berlakon dalam filem... huhuhu

endiem said...

tapi kalau dah minat cari ikan te , sakatlah di hantu air ke , pontianak ke, semuanya tak takut, betul tak..

INTAN RH said...

Cikgu, len kali bawa paku byk2 :P

Pengembara silam, said...

Demeh tak kesian langsung ke antu tu..Dah takde rumoh tangga nok duduk..ish..ish..

Cikgu Jang .. said...

salam...

pacifist- yg baik buat2 berani walaupun takut...

sayalahfaizul -pelakon yg dah adepun sesetengahnyapun dah jadi antu...

endiem - biasenye yg suke pegi tempat gitu memang org yg berani...apa jua keadaanpun..

INTAN RH - karang jadi cantik, ramei pulak yg tergodenye..

Pengembara silam,- hok suke nyakat tu ngape...kalo duduk diam2 tengok je org cari ikan kan lebih baik...

LIPISLADY said...

Assalamualaikum,

Keh pernoh kena sakat antu orang orang dalam paya, masa buoh padi tengoh nok masok...meluchai keh lari,putih tapok kaki, tapi antu orang orang ni tak mengejo rupanya...letih aja keh belari...

Mazru Majid said...

salam cikgu,
sg serting banyok sejarah..org tua kg kerayong ni selalu bermalam di sana..cikgu pernah dgr citer ade org terbakar tp tebing sg te?

rodong koi te budok kerayong meninggal sbb badan 70% melecur..knape jd gitu koi pun tak tau..tp peristiwa tu berlaku di sg serting la jugek..

al fatihah buat rodong koi tu(iskandar)..al fatihah