Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Monday, March 29, 2010

Cis......... si Toyol...

Salam....

Asyik koi cerite pasei ikan je tak sedak jugak...kang wokme kate cikgu Jang ni takde modal lain ke, asyik tayang ikan hok ditangkaknye aje...dah le tak mboh kirim2 kat rodong2....hehehe

Jadi, kali ni koi nak cerite pasel toyol pulak yang babilnye amat. Sedak je dikebasnya duit orang kampung.

Tahu je kat mane orang tu taruk duit dan pandei je die selak kat tempat2 yang tak dijangkau oleh akal jiran2 sebelah rumah hatta budak2 malbat( penagih) sekalipun.

Nak dijadikan cerite Pak Akob ni berambi sangat orangnye. Rumoh die je hok tak kene lagi. Rumoh jiran2 usoh cakak la....abis lalu duit simpanan. Sampaikan duit nak belanja anak sekolah hok seposen dua tupun dikebas dek toyol ni..

Nak dijadikan cerite, Pak Akob ni baru kuar duit sebab nak upah orang ubahsuai rumoh. Aiii...banyak jugak le RM nye. Mengakala pegi ngeteh....sekampung le boleh belanja..

Disebabkan atuk Pak Akob ni penah bagi motivasi kat die dulu yang " Berhati2 Ibu Segala Kebijaksanaan", make malam tu tak tidur le si Pak Akob ni.. bimbang sangat duitnye dikebas budak kecik hijau tu.

Sambil berbaring atas katil, dipeluknye duit dalam karung guni baje kemas2....bimbang sgt kena curi...

Dijadikan cerite pulak.....hampir2 pukul 2 pagi, Pak Akob ni cemas2 dah terlelap. Dijelingnya wife kat sebelah, usah cerite la....bermacam2 nada kuar..... Sekejap rock, sekejap balada dan diselang seli dengan rap...

Yang Pak Akob ni, bapok le ngantuknye... tapi gonekan....bimbang punye pasei, rela die tak tidur malam tu sementara nunggu ke pagi.

Dalam keadaan mamei sebab ngantuk, terlihat le die satu kelibat budak kecik warna hijau menuju ke biliknye dengan pelahan2...

"Hah......sah dah toyol tu datang nak kebas duit kawan', kate Pak Akob dalam hati....

"Takpe.....datang le sini, nanti tahu le kawan ajar setan tu....die ingat senang nak kebas duit kawan ni...." penuh semangat dan penuh keberanian serta begitu teruja Pak Akob nak berhadapan dengan toyol ni..

Pak Akobpun perbetulkan kedudukan die.....diurut kaki, tangan dan semena2 datang pulak keberanian nak mengerjakan toyol ni ....langsung tak takut lalu melihat samar2 rupa si toyol ni yang baye2 budak umur 5 tahun...

Dalam hati Pak Akob dah beragan dah, bile dekat aje si toyol ni, die nak terajang kuat2.....nanti bior dekat2 betoi....

Dalam samar, makhluk tu semakin hampir menghampiri katil orang tua dalam keadaan senyap. Manakale Pak Akob pulak dalam keadaan bersedia hendak melepaskan satu tendangan tanpa bayang yang penah belajo semase mude2 dulu.....

Semakin hampir dan hampir.........Dan......

Pak Akob pun melepaskan satu tendangan yang paling kuat penah die buat......sekuat2 hati dan tenaga......



Dan tibe2...................................
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaTOK SAKITNYEeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

NAPE ATOK TENDANG AMAT.........................ADUH SAKITTTTTTTTTTTTTTTTTT...

Jerit Amat cucunya yang berpakaian baju tidur bewarna hijau terhumban ke tepi dinding meraung kesakitan.........

La.................rupe2nya pak Akob lupe yang cucunye ade balik petang tadi dan disebabkan terlalu taksub akan kisah setan tu , hinggakan cucu sendiri disangkakan toyol.....


Begitulah adenya........

( Tapi kate orang la...nak elak toyol masuk rumah, selitkan duri landak kat atas pintu, gerenti takut si toyol tu nak masuk rumah).......
Wallahualam...

9 comments:

akuanakpahang said...

Naya Amat yeek tak pasei lepas kedinding maru... padoh bengkok terjojul laa kawan tu hehehe...

piewahid said...

lailahaillallah...
maru betui pak akob. silap2 kuaor surat kabo kes datuk mendera cucu ni weh..

"kang wokme kate cikgu Jang ni takde modal lain ke, asyik tayang ikan hok ditangkaknye aje...dah le tak mboh kirim2 kat rodong2...."

tayang ikan, criter hal ikan koi suka. tak kisoh keknyer tak mboh kirim ke rodong2 ter koi stuju. hehehehe...

zulkbo said...

salam CIKGU..
ka ka ka..naye cucu atok
tak mari dah jumpa atok lain kali
he he..

Che' Pit said...

pasni mesti cucu tu serik nak balik kg lagi..

Cikgu Jang .. said...

koi konfius ni....ande ke toyol kat dunia ni...ke saje mitos aje...

Redz da Tsar said...

Haha...

Bale..

Dengor citer kena letok bijik kacang kat depan pintu bagi toyol tue ralit nak kire kacang tue...

hehe...

p/s: Kalau toyol tue masuk ikut tingkap tak tau la pulak keh~

Mazru Majid said...

salam..

hahahaha..nasib cucunye tak masuk icu weh..

hehee toyol te mmg ander..

cemomoi said...

ni bukan kesoh pak akob sebeloh rumah haji zenal hok doh pindoh ke guai tu ke... dengo kabo pok akob tu memang renovate rumoh, gamoknya duit dia slamat dek toyol le tu

relevan said...

Baler atoknya..idap ke sakitnye cucu te makan penendang..