Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Thursday, May 19, 2011

Kacang tanduk..

Salam...

Pertame kali koi dengo ade kacang bernama kacang tanduk, koi tak dapat nak bayangkan gone ke bentuknyer.

Keknyer bile ade rodong bawak balik dan rebus untuk dimakan, baru le koi tahu begitu rupa dan rasenye.

Patut le dipanggil kacang tanduk dan sesetengah tempat menggelarnyer kacang tanduk kerbau sebab rupanyer sebijik macam tanduk.

Rasenyer.........supe je dgn kacang biasa yang lain, sikit2 ade rase buah perah dan lemaknyer macam kacang tanah segar.

Cuma nak makan kacang ni leceh sikit. Sebab kene guna alat untuk mengetuk bagi kulit dier pecah samaada guna tukul ataupun antan lesung batu.


kalo nak ngabis sejaber kacang nih, puas jegak le...

Tukul yang diguna untuk mengetuk kulit kacang supaya terbuka.

Isi kacang ni berwarna putih dan sedikit perang.

Menurut maklumat tak langsung daripada sorang rodong, kacang ni asei nyer dari negara India dan di sana , kacang ni dibuat minyak masak.

Ye atau tak, Allahualam.........koi tak berape nak kaji sangat. Yang penting, apabila ade kisoh pasei kacang ni, tak payoh le nak kelentong, sebab koi dah tengok rupanyer dan dah makanpun isinyer...

Sekian....

6 comments:

akuanakpahang said...

Penoh kawan nengok kacang nie kat pasaraya keknya kawan tak tau bender hehehe...

cemomoi said...

tak pnah tengok

kalo makan dengan anok skali pakai tukul ter, kena dok jauhhhh

zulkbo said...

salam..
macam tanduk
kerbau..koi pun
tak pernah makan
he he..

xplorer said...

Mmg menarik kacang ni, best gak blog ni

Anonymous said...

saya buka pakai tangan je...patahkan je tengah2... kacang ni dok hidup dalam sungai.... kebetulan ngah makan kacang ni... org bagi... tu yang search cari apa khasiatnya..tetiba jumpa blog ni ;p

YOPE KIDE said...

saya pernah jumpa org jual kacang ni...tapi tak tau pulak apa khasiatnya