Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Thursday, November 12, 2009

Awas....kuman hospital !!


Salam...

Koi tadi baru balik dari hospital menjenguk emak koi kat sane yg baru 3 hari buat pembedahan buang teroid yg tumbuh kat pangkal leher .

Alhamdulillah, ptg tadi nampok dah sihatnya sikit walaupun masih dalam keadaan lemah lagi. Insyaalah mengkala diizinkan Allah SWT, esok atau lusa gamoknya bolehlah keluar dari hospital te...

Pada mase yg same pulok, uwan koi pun turut masuk wad juge kerana penyakit lama die tu, tak silap koi penyakit batuk2. Sepatutnya sari dua ni dah boleh keluar, tapi tadi koi dapat berite, kena tahan lagi seminggu.

Kesnya sebab dijangkiti kuman hospital. rupa2nya kuman tu hanya ade kat hospital aje. Yg kite ni memang tak nampok sebab kuman te kecik, mengkala nampok dek mata, popalih...takut org nak pegi menziarahi org sakit.

Uwan koi ni dah tua, antibodi dah tak kuat, sebab tu mudah dijangkiti virus tersebut. Berbanding dengan yg kite yg segar bugar ni yg dapat menampan dari dijangkiti.

Tapi memang ye....virus ni, doktor dah buat kajian, memang wujud di hospital sahaja. Sebab tulah sekarang ni, kanak2 bawah 12 tahun tidak dibenarkan melawat pesakit. Mungkin selain dari kes H1N1 , mungkin juga wujudnya kuman hospital ni...

Jadinya, mengkala nak melawat org sakit kat wad tu, sebelum balik atau nok makan sesuatu, cucilah tangan dengan pencuci yg disediakan di setiap penjuru katil dan atas meja dekat pintu keluar. Itulah pesanan pertama yg tertulis mula2 kite sampai kat wad ter...

Buat emak dan uwan koi, bersaborlah....kome sekeluarga selalu mendoakan agor cepat sembuh spt sediakala. Sedih sangat kome melihat kesakitan yag dialaminya....kata dek org te..."berat mata memandang , berat lagi bahu memikul"....

Semoga Allah SWT memberikan ketabahan kepada kome sekeluarga di atas dugaan ini...Amin.


12 comments:

sayalahfaizul said...

saye pulak kalau p melawat kawan, balik je mesti demam... adoi...

YASSIN said...

Kita doakan sama-sama moge deme sihat seperti sediakala...nok buat goner.. kuman nei base jahat..keknya kawan pun tak paham doktor ada kabor, ada juge jenis kuman hok baik keknya...kawan...tak blajor bab te..jadi kawan tak tahu.

Cikgu Jang .. said...

salam...

hah sudoh, koi rase awok dijangkit kuman hospital gamoknya faizul...hehehe

entah le yassin...yg koi tahu bakteria baik te memang ande, tugas die memakan bakteria jahat dalam sistem badan kite...gamok koi le..

mazru said...

salam cikgu,
koi doakan semuga mak aok sembuh..bahaye la nak melawat org sakit,lepas ni kala koi pegi koi nak pakai sarung tangan

Redz da Tsar said...

Biase le... Nak wat gone... Kat Hospital la segala kuman berkumpul tunggu ajal... Mana yang sempat lompat ke orang lain, untung le...

Yang penting, jaga antibodi dan elakkan lama sangat kat Hospital... hehe

JOHN DOE said...

sobab tu ese maleh nak poie spital...dah la ese nie antibodi tak kuek...haghi tu poie melawat kwn,balik yo domam dokek2 seminggu...tesekso badan!!!

abu muaz said...

saya kalau gi spital dari pintu utama lagi dah rasa sejuk menikam-nikam sampai ketulang. Bisa benorla kuman-kuman kat spital ni.

kakcikseroja said...

Mudah2an mak dan uwan cikgu segera sembuh dan dapat balik ke rumah. InsyaAllah.

Webmaster@Echam said...

Koi doakan mok ngan uwan aok sembuh seperti sediakala...

relevan said...

Kuman hospital?..macam2 kuman ada tapi sedap juge ngetea kat cafe hospital..nak pulok hospetel Temerloh..awek cafe mboh senyum2..

Moge mok dan uwan aok te cepat sembuh ye cikgu..

cemomoi said...

uwan? teringat crite uwan masa koi dok raub satu ketika dulu.. mintok ke uwan ceghek te.. koi pusing keliling mencarik menatang apa ceghek.. loh tok nampok ataih tungku dapo te, uwan khabo.. la cakap la cerek, mana saya tau uwan... hemmm moga uwan cekgu cepat keboh banyok menda dia nak khabo kat cucu

LIPISLADY said...

Assalamualaikum,
Semuga Mok dan Wan cikgu cepat semboh....AMIN.

Sepupu keh baru ni pon kena jangkitan kuman hospital, semasa melakukan pembedahan kali ke dua membuang ketumbuhan dalam usus dia...

Basuhlah tangan sebelum masuk dan selepas keluar dari melawat orang sakit di wad...