Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Thursday, February 4, 2010

Sekolah koi pasang stremyx ...


Salam...

Tengah tidur petang semalam, juruteknik komputer sekolah koi telefon kabo ade cine nak pasang stremyx.. Koi cakap pasang jelah....memang kite tunggupun die pasang.

Kabo dek si Haris tu, ade masalah pulok. Mase mohon dulu tak nyatakan nak ambik yang wireless punya. Bila datang nak pasang, pakai hok modem aje.. jadi kalau nak modem sekali wireless tu kena kensel balik dan mohon baru.

Lepas tu, kate dek cine tu kalau nak hok sekali wireless tu kena tambah seratus yang die bawak dan hok modem tu simpan jelah...

Koi ni malas nak pening2 kepala. Kalau untuk individu memang takde hal pakai yang guna kabel je, tapi hok sekolah ni, tentu ramai yang nak guna dan boleh dikatakan hampir semua guru ade Notebook . Jadi lebih baik ade wireless....tak payahlah koi nak sediakan kabel networking tu banyak2..

Hampir dekat 3 jam jugak cine tu setting modem tu....takmboh jadi jugak...rupa2nya masalah line pada petang tu kat sini. Padan le tak dapat. Macam2lah kabo dek cine tu. Katanya kabel telefon tu dah lama sangat dah, sebab tulah tak dapat.

Koi diam ajelah sebab koi sendiri pun tak mahir benda gitu. Janji stremyx tu boleh dipasang tak kiralah bila masanya.

Rupa2nya petang tadi datang balik cine tu dan selesailah pasangnya dengan tambahan seratus untuk router sekali wireless tu.

Esok, nampok gayanya kome berdua kena settinglah pulak rangkaian kat sekolah tu. Yang schoolNet punya yang diketegorikan hampas tu, tak payah guna... buat sakit hati je...

Harapkan teknologi je modem tapi capaian internetnya ...popalih....laju guna hok yang dail up 1313 punya...


Inilah teknologi Vsat yang hampas.....capaian internet die.....beloh2 malam je yang boleh clear....kalau waktu pejabat....langsung tak dapat. Kalau dapatpun bapok le slow nya...

Lagipun zaman sekarang ni, banyak sgt aplikasi secara online yang memerlukan capaian internet. Nok2 pulak bab data emis yang memang tiap2 bulan kena hantar secara online.

Maklum le...sekolah koi model bestari....tentu gamoknya guru2 dan staff amat gembira dengan adenya stremyx ni nanti...

Silap2 banyaklah pulak akaun facebook dan blog2 peribadi yang dibuka oleh warga sk kome ni nanti....

Cuma harapan koi, bior le kemudahan ni nanti memberi faedah kepada sekolah dan untuk anak murid dan juga tak mendatangkan masalah yang boleh memeningkan kepala koi pulak menguruskannya nanti..

Sekian...

7 comments:

AzMas said...

Tahnioh... mudoh2an memberi pekdoh dan ilmu berguna buat warih generasi felda.. zaman koi skolah rendah kat Mayam dulu te tak kenal lagi komputer ni..

zulkbo said...

behh la aok yek dapat line free kat tempat kerja..koi ni dah la bayo..hampurass jer..bokban
maxiiis ni mahei ya amat..line slow gilerr..he he

endiem said...

tahniah..

Mazru Majid said...

tahniah la weh..mudoh la kala nak on9 sok..

relevan said...

Kome pakai hok dailing 1515 jer..adakala lambat paleh..rasa nak sentak sentak je wayarnye..

Akuanakpahang said...

Boleh aje diguna...keknya jangan salah guna...
beh laa dema yeek...kawan pakai bokben utk staf kerajaan 50 hinggit sebulan pakai tak ttp kena bayor.

Cikgu Jang .. said...

salam rodong

koi sebenornya tak teruja sgt hok kat sekoloh ni sebab dah ade kat umah.....tapi disebabkan benda tu di bawah tanggungjawab koi sebagai guru ict..nok tak nok koi kena uruskan sebaik mungkin. apatah lagi sekolah bayar tiap2 bulan..