Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Tuesday, February 23, 2010

Lame weh tersadainye kat spital tu..

Salam...

Kali ni koi nok ngomel sikit pasal pegi spital antor mok koi jumpa doktor pakar.

Bior le dikatakan koi ni omeh sebab membebel tak tentu hale, tapi sekurang2nya ada tempat koi nok luahkan rase kurang puas hati dengan keadaan yang koi rase takde lalu jalan penyelesainyanya dibuat walaupun benda ni rase koi lama sgt dah berlakunye..

Tadi kome sampai awai...40 minit sebelum mase temujanji hok ditulis dalam surat tu iaitu pukul 10.30 pagi...

Sesampai je kat spital tu...popalih, jenuh lalu koi cari parking. Seluas2 tempat parking yg disediakan semuanya penuh. Sampai birai jalanpun orang parking kete jegak.

Tu menunjukkan betapa meriahnya suasana kat hospital dan betapa hebatnya sambutan orang ramai terhadap Kementerian Kesihatan Malaysia ni..

Gambor yg sempat koi tangkak sekadar ala kadar, jangan ke tidok kabo koi buat pedooh...
Tengok banyak kete yg parking kat kaki lima jalan tu, koi buat jugak le....takkan nak park atas jalan....melampau pulok jadinye...

Bab parking tu, koi tak heran sangat sebab bukannya koi yg nak jumpe doktor. Selepas antor mok koi kat tempat pendaftaran, koi pegi pulak uruskan benda lain....sesekali keluar Temerloh, banyak bende perlu diuruskan...

Yang koi rase sedih dan terharunye, bab nunggu hingga selesai temujanji dengan doktor. Bayangkanlah.....dari pukul 10.30 pagi mase temujanjinye.....hampir pukul 3.00 petang baru selesai semuanye....

Rase koi, dari dulu dah kalau jumpe doktor pakar kat situ, memang petanglah baliknye...Penoh sekali dulu mase koi bawak Allahyarham ayoh koi dulu di tempat yang sama, penoh dari pukul 9 pagi sampai pukul 5 petang baru siap....muka koi dah buruk nunggu.

Nasib baik le kome ni jenis penyabor dan memerlukan rawatan....nak komplen pun kome malas, nanti dikabornye kite tak berbudi bahasa. Tambahan pulak nengok ke makcik2 yang duduk kat kaunter tu serius je mukanye...

Dalam pukul 12 tengah hari tadi, koi pegilah jenguk kat klinik pakar tu sebab dah lama sgt dah mok koi peginye. Tengok kepada piagam pelanggan hok ditampal kat di dinding tu kabornya masa pendaftaran 10 minit. Masa menunggu doktor 30-1.30 minit.

Rase koi, lebih gamoknye 1.30 minit menunggu masuk ke bilik doktor tu. Sebabnya tengok pada jumlah doktor bertugas kat bawah kepada piagam pelanggan tu tertulis hanya sorang je doktor yang ade.

Bale......begitu rameinye pesakit yg datang...sorang je doktor yg bertugas......popalih....memang hebat sungguh le spital situ.. tak padan lalu dengan keadaan hospital yang bapok le besornya....

Padan le koi tengok pesakit yang sedang nunggu kat situ, takde lalu yang cerianya....semuanya nampok moyok je mukanye....gamoknye lama sgt dah tersadainya menunggu nama dipanggil untuk berjumpa doktor...

Sebagai rakyat biase yang memerlukan rawatan....takleh kate ape.....nok tak nok ikut je.....dan yg paling penting .............sabor.......walaupun dalam hati.....bapok le panasnye....

wassalam........

12 comments:

Akuanakpahang said...

Macam itu hospital kerajaan..nok ckp pun payoh juga, bayangkan kadang kita nunggu sampai 2 jam cuma diberikan ker kita KK aje panadol tu hehehe kala gi kat kedai gamok kawan 1 minit tak sampai. Mekala mmg kita tau dia nak bagi panadol aje baik jgn tunggu hehehehe...

zulkbo said...

salam cikgu..bab hospital temerloh tu koi pun ada pengalaman yang sama..dulu ayoh koi pun ke sana nak buat rawatan pasal mata..pasel hal ni lah dah malas orang tua tu nak pegi..lambat nak nunggunya..

piewahid said...

koi fhm la luahan perasaan demeh tu, maklum la koi sniri mmg pelanggan tetap. kdg2 ckp ke boss nak kluor sekejap, tau2 abis dh ptg. w/pun ande time slip tapi bimbng jge org kabo menipu!

sha said...

Kesian juge kawan kat aok nih...Kawan tambah kesian kat doktor sorang tuh..

kelompen said...

koi masa wat keje kawasan spito ne, kerap ngat tengok parking te, tak muat weh. polis keje nyaman je...iskk

LIPISLADY said...

Assalamualaikum,

Sepital temerloh keh tak taulah, tapi sepital lepih ni gitu juga, ari teh keh nunggu nok jumpa dr dari zohor sampai ke maghrib, nok masuk ke ishak, dari OPD sampai ke bilik kecemasan. Datang anok keh nye maroh ke misi yang jaga kaunter ter, kata dia sebeso2 sepital nih sorang aja ke drnya...komeh ni ada juga menda lain nok buat, terus aja keh dipanggil bejumpa dr. Geli pulok ati keh nengok ke misi te terkebil2 kena maroh...

Cikgu Jang .. said...

salam rodong...

kalau awokme perasan, kat hospital tu disediakan ruang maklum balas mengenai perkhidamatn yg disediakan.....tujuannya adalah untuk kebaikan. Tapi, kadang2 koi terfikir juga....sejauh mana rungatan pelangan dapat diselesaikan dan adakah perlu diswastakan supaya mutu perkhidmatan dipertingkatkan.

Kadang2 koi kesian tengok doktor2 yang bertugas tu. Terkejar sana sini melayan pesakit...tapi yang peliknya mengapa sikit benar doktor yang ada.....sehinggakan muka itulah yang duduk di klinik pakar dan muka itulah yang merawat pesakit di wad...

Ahmad Muslihin said...

slm ziarah..koi nk blaja ckp temerloh laa...
:)

tinta kasturi said...

tak tahan ..
memetik
" muka koi dah buruk nunggu "

dlm keperitan tu, terselit jenaka bahasa

mesti jenis ceria abih cikgu jang ni..

la ni, spital makin byk, ubat sebulan sekali keluar yg baru kt pasaran, teknologi mesin, alat2 makin canggih.. heran sungguh, patut graf yg dttg spital makin turun, tak.. makin jadi2 ada
zamamn dedolu idak pulak gini..

skg zaman org fokus ubat penyakit, bukan cegah terkena penyakit. bajet nak ubat penyakit lagi tinggi jauh sgt2 dr bajet nak cegah penyakit (ada kez?)

so, kena ubah fokus,, terutamanya diri sendiri..
pemimpin pung..

Mazru Majid said...

betui te cikgu kena saborlah..nak tak nok terpakse lah weh..patut deme kena wat sesuatu la jugek utk kesejahteraan dan keselesaan pengguna..

cemomoi said...

tu yang tak sakit, gone pulok yang yang sakit ada gak crite kat wad emegensi yang tak dapat rawatan eish.. tak bule saloh sesapa pasal doktor pon tok cukup sama macam cekgu jang juga ngajo anok murid sampei pat puloh orang... gone ke pulok

Che' Pit said...

dekat Pusat perubatan universiti malaya (PPUM)
kat pusat kecemasan dan trauma,
CP mmg betul2 trauma..

sbb member rumah eksiden, hantar p PPUM, dari kul 8 mlm, kul 4 pagi baru siap, baru leh balik rumah..

Trauma, setrauma nama nya..