Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Wednesday, February 10, 2010

Mengapa nama aku "Yang Bulat"

Salam....

Nama aku Yang Bulat. Itulah nama sebenar aku seperti yang tercatat di dalam surat beranak dan kad pengenalan. Bagaimana aku mendapat nama begitu unik ada ceritanya tersendiri...

Kisahnya......

Sewaktu aku dilahirkan pada zaman 70-an dulu, ayahku sangat gembira. Maklumlah daripada 8 orang adik beradik, akulah yang dilahirkan sebagai lelaki.

Oleh kerana terlalu gembira, ayahku terus berjumpa dengan Tok Penghulu untuk berbincang memberi namaku sejurus aku dilahirkan.

Maka setelah berbincang hampir 2 jam, Tok penghulupun menyenaraikan sebanyak mana nama yang elok2 dan sedap didengar.

Maklumlah ayahku buta huruf, tak pandai membaca dan menulis tetapi hasrat untuk memberi nama bayi yang dilahirkan ini tetap dititikberatkan.

Setelah selesai urusan dengan Tok Penghulu, maka keesokan harinya pergilah ayahku ke Balai Polis berhampiran kampungku untuk mendaftarkan kelahiranku.

Ditanya oleh pegawai polis yang bertugas " banyok sangat name dalam kertas ni pakcik, mane satu yang hendok dipilih ?" tanya pegawai yang bertugas itu.

Dijawab oleh ayahku " awok tulis je name yang bulat" ...maksudnya satu nama yang dibulatkan daripada list yang ada.

"Nama ape pakcik ?" soal pegawai tersebut inginkan kepastian.

" Yang bulat........." jawab ayahku dengan yakin....

"Nama ape pakcik ?" sekali lagi pegawai tu bertanya..

" Yang bulat......" jawab lagi ayahku....dengan nada yang agak tegas.

Maka ditulislah di dalam sijil kelahiran namaku " Yang Bulat Bin Meon"...

Begitulah tragis dan unik namaku sehinggalah kini usiaku mencecah 39 tahun.....

Begitulah adanya......

Sekian......

9 comments:

zulkbo said...

kalau ini kisah benag koi amat bersimpati pada ayah YANG BULAT..ish..ish..apa nak buat orang zaman dulu2.. kalau ler nih surat beranak sebelum pegawai pendaftar kelahiran "enter" computer tu ..dia akan print satu salinan suruh kita baca betul2 baru dia "enter"..

Akuanakpahang said...

Kala pada nama tu di garis disbut yang garis apa namanya YANG GARIS hehehehe maru juge te...

sha said...

memang unik..

nasib baik oang tua aok tak cakap.."yang anu"..huuuu..haru

Cikgu Jang .. said...

kah kah kah....sebenornye cerite tu rekaan je...sengaja nak hilangkan ngantuk mase penceramah bagi kursus kat kome dulu....tapi gaye penceramah tu kaitkan sistem dulu dgn sekarang ni dalam suasana joke bagi kome tak tidur...

Redz da Tsar said...

Hehe.. Bale... Yang Bulat.. Kalau ade la kesoh nye gitu, naya ke budok...

Kalau name Siti Senja tue gone pulak yerk?

al-mankaraqi said...

macam2 yak..........hehehehehe

Pacifist said...

kisoh benor,name hamba Allah tu Assalamualaikum...die g pejabat kerajaan,org tu tanye name die,die pun bagitau,org tu jawab salam.sampai 2-3 kali.pastu die crite hok sebenor,Assalamualaikum tu name die.kwn nok komen pun xleh.hanya ayoh die je tahu kesoh disebalik name tu.kwn rs die sorang je pakai name tu..unik

Che' Pit said...

mesti jadi org paling glemer kat sekolah dulu kan, ngeh ngeh ngeh

cemomoi said...

ander cerita atuk dia punya maroh kat menantu dia yang lari, bagi nama cucu 'tiada nama' ntoh le betoi ke dok kesoh ter... apa pon banyok polih dulu-dulu hok tulih aje menda orang tua kabo time buat repot kat balai tu jadik gitu ter