Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Tuesday, December 15, 2009

Ye ke ke kite ni miskin...

Salam.....

Spt mana yg koi dengor tadi, banyak sgt definisi2, perkara2, dan faktor2 yg menentukan kedudukan seseorang tu sama ada dianya diketegorikan miskin tegar atau miskin sahaja.

Definisi berkaitan dengan pendapat aje toh berapa slide. Jenis2 pendapatan, hok mana yang dikira pendapatan dan bukan pendapatan, pastu apa pulak definisi perbelanjaan seisi rumah, formula keperluan makanan sehari dan banyak lagilah. Tak larat koi nak nulis semua apa yg dicakapkan.

Itiu semua tugas jabatan perangkaan . Organisasi tulah yg bertindak menentukan tahap kemiskinan seseorang. Formula yg digunakan pulak berbeza dgn jabatan lain. Misalnya jabatan pendidikan, dulu kalau sebut pendapatan, biasanya berdasarkan slip gaji, atau pengesahan pendapatan dari Tok 4 kalau bekerja sendiri.

Tapi sebenarnya tidak...apa benda yg kite terima secara berulang sama ada kekerapan tu berbentuk bulanan, mingguan, harian atau tahunan atau berupa wang tunai atau barangan adalah dikira pendapatan.

Lepas tu pulak ade pulak form atau formula tersendiri yg digunakan untuk membandingkan jumlah semua pendapatan dgn jumlah perbelanjaan seisi rumah. Mengikut kata pegawai tu tadi masa yg diambil utk memenuhi formula tu kadang2 sampai 5 hari lamanya. Che gone ? Bukan senang nak klifikasikan kedudukan seseorang tu miskinnya di tahap mana.

untuk mendapatkan bantuan daripada kerajaan, setiap ketua rumah perlu mendaftar dengan E-kasih terlebih dahulu secara online . Rujuk https://www.ekasih.gov.my/

Kemudian, barulah pihak dari Jabatan perangkaan akan membuat server berdasarkan borang khusus menanyakan banyak perkara mengenai pendapatan dan perbelanjaan yg ada pada setiap seisi rumah tersebut.

Memang payah sikitlah kejenya sebab semua bantuan persekolahan sekarang ni tidak lagi melalui kementerian pelajaran, tapi akan diuruskan oleh jabatan kebajikan masyarakat itu sendiri.

Cuma bagi koi...ginilah. Kite cerminlah diri kite . Adakah kite ni sebenar2nya miskin atau sengaja buat2 miskin untuk mendapatkan bantuan. Jika sengaja kite buat2 miskin itu bermakna kite meletakkan diri kite dikelompok orang yg miskin sebenarnya dan silap2 haribulan kite benar2 jadi miskin....nok ke jadi gitu ?

Sekian...

11 comments:

LIPISLADY said...

Assalamualaikum, abih tu nok wat goneh, ada setengoh tu hok kaya macam tok kaya, hok miskin pulok macam tok miskin..ada setangoh tu saja2 buat miskin..hehehe..bukan keh yee cikgu...

kakcikseroja said...

gone gayele org yg suke2 nak buat2 semekin ni ek??? kang kalo Tuhan tarik balik nikmat yg tlh diberi cemana???

endiem said...

banyak perkara miskin, kadang kadang orang miskin budi bahasa, miskin akal fikiran, miskin ugama. ye.

Webmaster@Echam said...

Kadang2 tu bantuan tu smpai ke tempat dn pihak yg tak sepatutnya dapat....

hai said...

yg miskin dah tentu dibantu..yg kaya dah memang diorang mampu....masalah selalu timbul bila dok kat tengah2 ni....selalu terhimpit antara mampu dengan tidak!!

relevan said...

Miskin tahap cipan boleh diklasfikasi sebagai miskin tahap apa yer?..

Cikgu Jang .. said...

lipislady- awok bujang lagi....esok2 dah ade anak tahulah betapan sesoknya menyediakan kelengkapan...nok2 pulok kalau sampai 5,6,7 org sekolah sekali gus...

Cikgu Jang .. said...

kakcik- koi kalu yg betoi susoh te, tak kisah le kalau die dpt bantuan...ni duit melimpoh ruohpun nak juge bantuan...tak patut

Cikgu Jang .. said...

endiem- kalu gitu, lagi teruk

Cikgu Jang .. said...

hai- cam masalah awok je...koi numpang kesian jugak lah kat awok..hehehe

Cikgu Jang .. said...

relevan- tu bukan miskin lagi, tu jatuh fakir dah..patut dpt zakat tu..