Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Sunday, November 28, 2010

Sabok...

Salam....

Musim cuti sekolah nih, almaklum le pasti banyok jemputan kenduri kendaranyer.

Nok2 pulok hari minggu dan sabtu, kekadang tu sampai 3-6 jemputan sehari. Jenuh lalu nok peginyer.

Padan dgn serumoh duapun dah tak larat dah.

Sebut saje pasei kenduri, terbayang akan kita lauk pauk, sayur, ulam, pencuci mulut dan lain2 hidangan sampingan yg disediakan oleh tuan umah.

Tapi kali nih, koi nak ceritekan pasei di sebalik tabir, kaedah memasak yg biase dilakukan oleh orang2 Pahang dalam menyediakan lauk pauk dan nasi menggunakan kawah nih.

Bese2nyer, gulai dan nasi aje yang dimasak menggunakan kawah atau kancah. Kalo sayur atau sambal perut, biasanyer menggunakan periuk atau kuali besar.

Yang dinamakan sabok tu spt gambo yang koi letak nih. Tanah tu digali dan dijadikan bentuk bujur sedalam lebih kurang sekaki lebih sikit.

Ruangan utk isi kayu api digali tirus dan dihujungnyer pulak dibuat lubang nafas api supaya ada tempat udara masuk.



Antara istemewanyer buat sabok nih ialah, orang yang mengacau gulai tu nanti tak le panas sgt disebabkan api tu berbanding menggunakan tunku biase. Gulai atau nasi pulok cepat masaknyer sebab kadar kepanasan haba terperap di dalam ruangan sabok tu.

Se lagi, orang yang ditugaskan mengacau gulai tu nanti, boleh menggodei sambil duduk atas kerusi aje. Tak payoh berdiri sebab kedudukannyer rendah di paras tanah.

Itu antara kelebihan yg ade pada sabok nih. Yang kurangnyer pulok. Nok menyediakannyer bukan sesuatu yg mudoh. Kena gali betul2. Kalo setakat 2-4 orang tak larat nok buat keje gitu. Nok2 pulok kalo tanah tu jenis berbatu.

Keadaan tanah perlu seimbang. Kalo tanoh jenis gambut, tak jadi buat sabok nih. Kena tanoh yg keras supaya mudah dibentuk.

Itulah antara sikit sebanyok mengenai sabok yang dijadikan tempat memasak gulai sewaktu kenduri besor2. Kalo dulu2 biase2nyer sabok nih dibuat sekali dengan penanggoh iaitu tempat nok menyiang daging, siang umbut, siang bawang dan sewaktu kenduri pulok tepat menyediakan hidangan.

Keknyer sekarang nih, penangoh tu jarang dah dibuat, kebanyakan tuan rumoh sediakan kanvas besar atau tikar getah je buat alas nak keje2 rewang.

Se lagi pulok, tak perlu dah sediakan hidangan ikut talam. Semua dah pakai bufet dah sekarang nih. Pingan dan cawan pulok guna hok kertas tu. Lagilah memudohkan keje....

Sekian....

5 comments:

akuanakpahang (AAP) said...

Salam Cigku.. sekali pandang macam sebok... rupa sabok... mmg canggih dapur deme tu main korek2 pulak yek.

cemomoi said...

rokok penanggoh tetap ande walopon penanggoh dah tak ande

Cikgu Jang .. said...

beloh2 temerloh memang famous dapur stail gini...

zulkbo said...

salam..
ermmm..koi baru tahu namanya
cenggini...he he..

izan said...

panggil sabok ker....
he3...cam pelik bunyinye...