Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Saturday, September 25, 2010

Tua sangat ke aku ni !

Salam.....

" Gini pakcik.....nanti saya tanya kawan saya dululah........

Hahahaha.....dalam hati .....popalih, dipanggilnya pakcik koi ni yak !....

Barulah sedar yang diri koi nih dah tua rupanya.....yalah kan dah nak masuk zon Asar....

Tapi, budak tu tersasul ke atau sengaja memanggil gelaran tu, tak pastilah. Tapi yg nyatanya...memang dia panggl koi pakcik masa berborak dengan dia petang tadi.

Dan koipun tak kecik hatipun dengan panggilan begitu...maklum le.....dengan penampilan berserabut, pastu pulak pandangan agak suram2 kat Dewan tu, tak mustahil boleh digelar koi ni pakcik...

Ceritanya pasal......koi nak berjumpa dengan bebudak yang keje ngukur tanah LKPP Ladang Pejing yg kebetulan tinggal sementara di dewan Umno Purun nih.

Sebabnya pulak, koi nak mintak tolong seraya ngukur sempadan lot ladang Felda orang tua koi sebab cadangnya nak ambik balik ladang tu untuk uruskan sendiri.

Jadinya, petang tadi pegilah koi ke situ jumpa dgn bebudak tu.

Yg ada hanya sorang je, hok dua org lagi pegi ke CC nengok emel...

Lepas bersalam-salaman sambil perkenalkan diri dan hajat, berborak le kome...pasal tu. masa tengah boraklah dipanggilnya gelaran tu....hehehe....nak tergelak jugaklah koi apabila budak yg berumur pertengahan 20an memanggil koi pakcik....

Kalo bebudak umur bawah 12 tahun , tu biasa...Maklumlah tahun baru 2011 nanti koipun genaplah berumur 38 tahun...

Tapi koi tak kisahpun....kecik aje masalah tu....yg pentingnya budak2 tu setuju menolong koi mencari sempadan ladang sebab koi takut sgt terambik sempadan orang lain ataupun koi takut juga kurang sempadan.

Untuk lebih menyakinkan, lebih baik diukur dengan menggunakan alat ngukur yg sosifisikated tu supaya tidak timbul masalah di belakang hari....maklum le....masalah sempadan nih bukan boleh dibuat main2....

Lagipun, bukan suruh tolong saja je.....kira upahlah jugak....

Kot manapun, ladang orang tua mengandungi pokok sawit yang dah berusia 10 tahun seluas 10 ekar tu tetap akan koi uruskan sendiri sebabnya jauh lebih untung berbanding sekarang.


Wassalam.....

5 comments:

zulkbo said...

salam..
koi pun biasa kena..
dah dia panggil pak cik
koi base dia anak la..
he he..

Webmaster@Echam said...

So maknenyer sekarang Felda yang uruskan ke Cikgu Jang. Apak koi buat sendiri jugek. Alhamdulillah kekal sampai sekarang.

Fadh said...

salam cikgu jang,

koi nok nanye aok...goner weh aok buat link "stok baru" te...minat amat koi nok buboh kat blog koi...mengkalar tok jadi saloh, kongsi2kan laa

Cikgu Jang .. said...

Salam Cg Fadh....koi lupa dah gone gaya nak watnyer...rase koi koi dapat cara tu kalo tak silap dari blogger zulkbo atau blog akuanakpahang....ce aok cari kat arkib kedua2 blog deme tu...mungkin jumpa kot...

Atau saudara zul atau saudara tassin boleh tolong kot....

Cikgu Jang .. said...

Salam Echam...kome bercadang bulan 10 ni start nak ambik ladang tu...