Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Monday, May 3, 2010

Kecilkan saiz imej yg besar tak sampai seminit

Salam....

Kali nih koi nok bercerite sikit pasei ilmu IT yang memudahkan kite buat keje.

Ilmu ni koi baru dapat. Kesnye apabile koi nak muatkan gambo2 yang rodong tangkak semasa Acara merentas desa dan sukan PK baru2 nih.

Gambor asalnye ditangkap menggunakan kamera 12 mgpxcl ter mengandungi lebih 42 keping, saiznye mencecah sampai 192 MB....besor weh kalo nak muatkan dalam blog.

Mulanye koi nok resaiz satu2 sama ada guna Adobe Photoshope ataupun Microsoft Office Picture Manager...tapi nok buat satu2...popalih lambatnya..bosan nunggu..

Biasenye kalo kite gune kamera yang melebihi 8 migapixsel, garenti sekeping gambar saiznye sehingga mencecah 3 mb . Kalo banyok gambor...lagilah besor le saiznye...

Jadi, koi cube pulak satu perisian Format Factory yang biase koi gune utk tukarkan format video terdiri drpd format MP4. AVI. 3GP, RMVB. WMV dan lain2.

Memang koi mahir gune perisian ni terutama kalo koi nak tukar format apa2 yg berkaitan.

Dalam perisian tu ade juge untuk tukar format gambar dan Audio. Untuk format gambo....ambik je menu gambo, untuk format video, ambik je menu video dan sebagainyelah...

Yang memudahkan pulak, dengan sekali klik dalam mase tak sampai seminit.....satu foder yang saiznye 192 MB tadi boleh dikecikkan sehingga 6-10 mb.

Cukup menjimatkan mase berbanding gune perisian lain yang kadang-kala menyebabkan kita jadi hamun menunggunye...

Untuk rodong2 yang berminat dan selalu pening nak masukkan banyok gambor dalam blog....bolehlah muat turun perisian nih secara percuma di sini...

Kalo tak berape reti....gode2 ajelah...sehingge pandei...dan kalo tok pandei juge.....boleh le cube2 tanye koi..........hehehee....

Wassalam....

7 comments:

piewahid said...

t kasih sahabat,
koi lah antara org yg xreti2 tu...:)

zulkbo said...

salam cikgu..
bagus info ni
terima kasih kongsi

akuanakpahang said...

Kawan acap kali guna FF mmg mudah kalau nak tukar2 format video, gambo, lagu dll drp format asal ke format lain. mmg dia amat berguna kira molek juga kalau ada hok nok berlajor FF nie.

Jejaka Desa said...

Bergune ter weh...

al-mankaraqi said...

terima kasih cekgu, koi pon nompang belajo ni.........

Mazru Majid said...

salam weh..

koi mendaunlod applikasi aok kabo te..bagus amat nih..mekasih yak.

Che' Pit said...

malam tadi nak download dah, tapi slow bebenor berukben ni.. gamak nya dah exceed limit sbb duk download anime bleach jer, huhu