Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Tuesday, May 11, 2010

Misteri mane singgit lagi...

Salam....

Moh kite berfikir. Kate orang kalo rajin berfikir nanti otak iadi cerdas.

Nanti bior sel2 kat otak kite yg dah banyak mati nih bercantum balik.

Koi masih lagi tak dapat jawapan mane hilangnye singgit ni walaupun jenuh lalu mikirkannyer.

Kot rodong2 yang boleh selesaikan masaelah ni.....aokme memang pakar matematik setaraf dengan Al-Khawarizmi, Al- Biruni, John Venn mahupun Adi Putra

Koi kat sekoloh ngajor BM je....tak berape arif pasei Mate nih...

Alkisahnye...

Ade tige orang rodong yang pegi bercuti kat Cerating. Cari punye cari jumpelah sebuah resort yang paling murah iaitu cume berharga RM30.00 je sebilik.

Maka kongsi le sorang sepuloh ringgit buat bayo bilik tu. Lepas bayo je makwe yg bertugas kat Front Office tu baru teringat yang resort tu tengoh buat promotion dengan harge cume RM 25.00 je sebilik.

Disuruh le Bell Boy memulangkan balik 5 ringgit tu kat bebudak bertiga tu tadi.

Yang bell Boy ni fikir pulak, budak tu kongsi 3 orang. Dengan 5 ringgit tak dapat le bagi same rate.

Jadi timbul niat nak ciluk duit tu dengan memberikan kepada bebudok tu singgit sorang. Baki dua ringgit diambilnye untuk beli aiskrim.

Kesimpulannye....

Bebudak 3 orang tu cume bayo duit bilik sorang RM 9.00

RM 9.00 X 3 = RM27.00

Si Mamat tu cume ambik buat beli Aiskrim RM 2.00

Total semua Rm 27.00 + Rm 2.00 = RM 29.00

Duit aseinyer RM 30.00

Mane hilangnye singgit lagi ???

Sape2 yang pakar matematik tu....boleh le selesaikan maselah nih...

Hehehee

9 comments:

zulkbo said...

salam cikgu
goner aok mengiranya..
RM27 X 3 =RM81
bukan RM29
Tak tahulah kalau mata
koi yang rabun..hu hu

akuanakpahang said...

Salam cikgu ada klu tertinggal teka teki aok nei rasa kawan, sebab dulu... kawan penoh jumpe doh soklan ginie mmg kawan pun pening dibuatkan..

Cikgu Jang .. said...

kah kah kah....sebenornye betullah sorang kene bayor 9 hinggit. maksudnye kalo 3 org 27 hinggit bukan sorang 27 hinggit...koipun pening jugak sebab letih mencari jawapannyer...

Mazru Majid said...

misteri jugek..

kot2 awek meja depan tu pakat pulok dgn bellboy tu..

mmg memeningkan kepale

Pengembara silam, said...

Koi dah berjumpe dgn soklan ni dulu tapi dh lupa jawapannye..nanti kou recall...

angah said...

Mana pulok sorang bayar RM9.00 utk sewa bilik. Sorang kena bayar RM 8.3333333333333.Koi cuba kira ye.

RM 8.33333333333 x 3 = RM25.00
RM25.00 + RM2.00 (duit aiskrim) = RM27.00
RM27.00 + RM3.00 (duit pulang balik sorang singgit) = RM30.00

Gamoknya betul la ye....

cemomoi said...

koi tak reti lalu... nok tanya cekgu mate doh meninggei gamoknya

Che' Pit said...

ada 2 cara kira.. kalau ikut cara cgu jang tu, mmg x cukup.. kenapa? masalah ni mmg x dpt diselesaikan oleh pakar matematik.. tapi kalau ikut cara satu lagi, mcm angah kira, duit tu mmg ada..

harga bilik rm25 + rm3 yang dipulangkan = rm28
so rm28/3 = rm9.33
maknanya setiap org bayar rm9.33 bukan rm9

so rm9.33*3 = rm28 + rm2 = rm30..
jadi tiada yg hilang..

Cikgu Jang .. said...

salam....

Sebenornye kalau ikut ayat matematik memang le tak tepat tetapi kalo ikut perinsip mate tiada duit yg hilang...

contoh pengiraan yg mudah le...

sebilik rm30.00
dipulangkan balik rm5.00
dipulangkan kepada penyewa rm3.00
maksudnye 25+3 = 28
diambil oleh bellboy rm2.00

jadi jumlahnye tetap rm30.00...

itule sebenornye yg berlaku....

heheheeee..