Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Sunday, August 30, 2009

Gambar merdeka

Setiap kali menyambut Ulang Tahun Kemerdekaan, gambar di atas ini pasti dilihat di kaca tv atau akhbar. Namun pernahkan anda bertanya, siapakah jurufoto yang merakamkan gambar ini?. Sebenarnya, gambar ini adalah milik Jabatan Penerangan Malaysia dan jurufoto yang bertanggungjawab merakamkan detik bersejarah ini ialah Mendiang (W.H) Weng Hong atau disebut juga Wong Heng.

Beliau pada waktu itu memegang jawatan sebagai Ketua Jurufoto, Jabatan Penerangan Malaysia. Detik bersejarah itu dirakam menggunakan kamera jenis Linhof Technika 4x5. Kamera jenis ini mempunyai shutter speed yang lambat. Sekali gambar diambil, jurufoto terpaksa menukar filem 4x5 menggunakan "black changing bag". Zaman digital kini semuanya jadi mudah di mana tidak timbul lagi "exposed film". Kalau ada yang bertanya 4x5 tu apa? 4x5 tu ialah saiz filem tersebut 4x5 inci, pasal tu gambarnya masih berkualiti walaupun sudah berusia 52 tahun.

Sempena menyambut ulang tahun Kemerdekaan Malaysia Ke-52, koi mengambil kesempatan mengucapkan salam Merdeka untuk semua. Semoga Malaysia akan terus gemilang selamanya..Merdeka!!! Merdeka!!! Merdeka!!!...4 comments:

syahbandar87 said...

wah hebat..mane abng dpt info ni.tahniah2.hehe..papepun slmt menyambut kemerdekaan yg ke 52
:)

relevan said...

Salam Merdeka cik gu Hj Jang..agak2 ada bonus ke tahun ni?..

JOHN DOE said...

INFO YG MENARIK...SLMT ULANG TAHUN KEMERDEKAAN YG KE-52, SEBAGAI HADIAHNYE...MINYAK NAIK HARGA BERKUATKUASA TGH MALAM NIE....MERDEKA...MERDEKA...MERDEKA...1 MALAYSIA, RAKYAT DIDUNGUKAN, DUI DIUTAMAKAN...

Anonymous said...

umno kata kan