Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Monday, June 14, 2010

Bapok le letihnye memandu jauh...

Salam...

Maaf le rodong2 sebab musim cuti sekoloh nih koi terpakse melupekan blog seketike...

Tak dapat le koi nok tolong ulas hok blog rodong2 ter sebab koi pakai stremyx je....

Kat umah je boleh bukak internet ni....Kalo pegi luar je, make tak terpasang le internet koi nih..

Berbalik tajuk kat atas ter, kome baru2 ni pegi jalan2 kat Penang nun dengan dua tujuan.

Tujuan pertamenyer sebab nak angkut barang2 adik koi Manan ( hok pakai kopah putih) tu kat umah sewa die kat Alor Star sebab dah habis belajo kat kolej Insaniah.

Dan sambil2 dah jalan jauh tu, sekalikan dengan pegi meminang makwe die kat Kepala Batas, Penang sebab takpayoh buat keje dua kali...bior sekali harung je.

Bagi pemandu tak berape aktif macam koi nih, memandu sampai 10 jam di dinihari amat meletihkan. Nok2 pulok bile sampai pukul 3,4 pagi ....usoh cerite le ngantuknyer..

Nasib baik pegi 4 buah kete sekali gus, kalo kome sebuah kete je....mboh cari hotel bermalam sebelum meneruskan perjalanan.

Koi kire2....dua malam dua hari perjalanan, lebih kurang sejauh 1300 km jarak perjalanannye dan koi kira rekod perbadi le buat tahun 2010 nih.

Walaubagaimanepun......kome sekeluarga amat bersyukur kepada Allah SWT kerana kome selamat pegi dan selamat sampai ke rumah tanpa kejadian tidak diingini walaupon pajero dan wira adik koi tu meragam jugak buat seketike.

Homestay yang kome nginap semase berade kat sane....semalam RM250....tapi amat berbaloi menyewanye...

Sebelum keluar dari homestay....sempat le jugak kome sekeluarge bergambor kenang2an.

Adat meminang....biase le....orang melayu. Mesti ade hantaran sebagai tande meraikan majlis...

Acara paling diminati....makan masakan utara nun....ditambah dengan perut lapor....toksoh cerite le...
Sesi akhir sebelum balik ke Pahang.....bawak anak2 naik feri....supaye bertambah pengetahuan.

Dengor2 nanti bile nak hantar rombongan kawin nanti, kome mungkin sewa sebuah bas buat pegi sane....sebabnye kalo dikire kos pengangkutan.....rase koi lebih kurang je ....

Dan yang seronoknyer, nak bas tak payoh memandu...boleh tidur je...

Sekian....

5 comments:

iBu...gUru said...

salam cik gu
saya yg kat penang ni pun dah bertahun tak naik feri ..............

zulkbo said...

salam rodong..
fuhhh..behh la aok yek
bejalan merata dengan jeep
baru ter..he he

INTAN RH said...

Salam cikgu, tahniah la dpt bakal adik ipar. Bila nak tumbang lembu atau kerbaunya?

Cikgu Jang .. said...

Salam...

-Biase tu Bu..gUru...hok duduk dekat yg payoh nak naiknyer...

-koi tok bawak jeep tu zul....popalih, mboh sampai 300 hinggit ngisi patrol kalo bawak jeep tu..

-tak tahu le lagi intan....slap2 order ikan keli je nanti....heeee

akuanakpahang said...

Salam Cikgu jang.
selamat kembali dan berblog semula.
tertanya juga koi koner gi aok hehehe rupa gi makan angin 2 dalam 1 pulok tu alhamdulillah semenya slmat.