Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Monday, October 25, 2010

Sedak le borok..

Salam....

Semenjak harge buah sawit mahei nih, koi tengok peneroka yg usaha ladang sendiri popalih gembirenyer. Sengih senalo .

Apekan tidok. Hari nihpun hargenyer mencecah RM675 setan. Esok lusa sampai bulan 12 ni mboh sampai 800 setan berdasarkan ramalan pakar2 sawit yg dok kedai kopi pagi, petang dan malam.

Pantang ditanyer dek kite. Lancor je jawabnyer. Bersemangat nok kabo yang dier dah juei buah sawit dapat bertan2. Komepun numpang tuwi jugak le . Pekena teh secawan dgn roti canei merasa duit buah mahei.

Nak banding dgn gaji cikgu, jauh sgt bezanyer. Dier kerje tak payoh susoh2, pakai remote je. Mase musim juei buoh, sampai 5-7 ribu ringgit, sesetengahnyer tu dapat.

Yg kome cikgu nih, ngajor hari2 tolak hari cuti. Pinjam sana, hutang sini.....bersih adalah dalam seribu lebih sikit.

Bile bercampur dgn peneroka yg mewah2 nih, bab duit pakat diam ajelah. Jgn beta. Kalo boleh jek lagi bior deme nih happy dan senang hati.

Ialahkan.....bukannye sokmo deme nih merase harge cam gitu. Kebetulan dgn harge yg mehei bersamaan pulak dgn hasil yang banyak. Memang patut le deme nih merase setelah sekian lama menyerahkan hasil kepada Felda.

Pokok dah mencecah 8-10 tahun. Patut le ambik balik. Kalo masih serah kat felda, jawabnye terima ajelah RM1500 sebulan tu.

Tapi koi sokmo memberi ingatan kat rodong2 dan juge keluarge koi agar terus berjimat dan menabung sementara ade duit lebih nih.

Manalah tahu esok luse, harge menjunam dan buah sawit melawas....jerih jugak nak cari duit. Paling tidakpun mesti 1000 lebih sebulan untuk kos mantanace terutama baja dan racun.

Sebabnya sawit nih, kita baja tahun nih, tahun depan baru nampak hasilnya. Tak heran le kalo hujung2 tahun ni buah sawit banyok sebab sebelum ambil ladang tu, pengurusan felda menguruskan dgn baik dari segi pembajaan yg mengikut jadualnya.

Andainye pokok tak berbaja, maka kurang le hasilnyer.

Macam manusia jugak...kalo tak diberi makan, manalah badan nak membesar dengan sihat dan kuat....

Sekian....

4 comments:

akuanakpahang said...

Salam Cikgu.
Gitulah kitarannya..ande naik turunya cuma bab kata pepatah beringat sebelum kena , berjimat sebelum habis.

Jejaka Desa said...

Kala saloh pembajaan hasil kurang juge...

relevan said...

Time ni lah mana yang beringat nak simpan duit..jika tidak macam takok lama juga...beli kereta baru tarik..sampai peti ais kena tarik pun ada..

zulkbo said...

salam...
maheinya yak..
berduit la orang tua
koi ler nih...