Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Thursday, December 15, 2011

Sabungan Medan dalam kenangan..

Salam....

Program di Danau Toba hanya lepak2 kat resort situ dan pergi nak speed boat ke Pulau Samosir lebih kurang 20 minit.

Sampai aje kat situ, naik je kat jeti dah kena pau dek orang sana, katanya nak masuk kena bayar 10000 sorang.

Nak tak nak, tempat orang, kena hulur jugak le. Pas tu tetiba je muncul pemandu pelancong iring kome melawat sekitar situ.

Tak mintak pun khidmat pemandu pelancong tapi dah dier beriye nak bawak kitaorang jalan2, nak buat macam mana. Ikut jelah.


Rumah tradsional kaum batak . Ada show patung menari lagenda kaum batak kat situ.


Ingatkan pakai magik, rupanya ade tukang gerakkan...



Selepas tu, dibawa ke perkuburan Raja2 Batak dari generasi pertama hingga seterusnya. Ada pulak cerita kat situ.

Patutlah di situ mojariti kristian, sebab raja diaorang yang ketiga dulu memeluk agama tu.


Lawatan terakhir, ke musium batak. Tempat menyimpan khazanah macam2 jenis. Dari ukiran kayu hinggakan seenjata, peralatan dan sebagainya.

Berpeluanglah bergambar kononnya jadi raja batak. Sebagai kenang-kenangan.

Dan cukup masanya, kome berlapanpun bergerak pulang ke Malaysia setelah melaui macam2 perkara menarik dan yg tak menariknya.

Cuma yg kome masih terkejut dengan budaya 'Suap' di situ. Tipa kali melalui pintu yg ada pegawai tak kiralah kastam ke, imegrasin ke, memang kena hulur. kalo tak, ade je masalahnya.

Dah memang budaya di situ....ikut jelah.....

Insyaalah, setelah Medan nih, bolehlah kumpul duit lagi, pergi Batam pulak.....

Sekian.....

3 comments:

zulkbo said...

salam..
bertanjak betul tu wehh..
memang dah gaya Raja Batak..
he he..

cemomoi said...

assalamualaikum

jenguk kawan lama... moga sihat sokmo

huuuu tak mintak ilmu batak ke, hebat sihir dorang nih...

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.