Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Wednesday, June 8, 2011

Trip ke langkawi bersama keluarge beloh mak...

Salam....

Kire2 mencatat sejarah le, satu keluarge besor terdiri daripada uwan, mak sedare, pok sedare, sepupu sepapat, adik beradik, anak2 sedare .........

Kira2 90% ahli keluage beloh mak koi mengadakan trip ke langkawi .

Bertolak senja sabtu dan sampai umah balik jam 2.30 pagi rabu.....menginap 2 malam di apartmen sane dan mengadakan lawatan di tempat2 yang mengabihkan duit..

Kira2 kali kedua le kome anak beranak melawat ke sane dan kali ini koi rase agak teruja jugak le memandangkan yang pegi tu ahli keluarge rapat, maka keseronokan tu lain sikit jadinyer.

Menunggu feri bertolak pukul 7.30 pagi. Kome sampai hampir pukul 5 pagi....

Dalam feri yang agak lega berbanding mase kome pegi trip dulu yang mana penganjur ambik tiket tidak mengikut jumlah sebenar peserta rombongan. Yang kecik, tiket tak diambik, kelam kabut jadinyer bile tak cukup seat.

Dan jugak bergambor sedas dua kat jeti langkawi nun..

Apartment yang kome nginap, lebih kurang 150 meter je ke pekan kuah...

Aktiviti pagi sabtu bermula dengan melawat tempat yang me'paroh'kan duit...

Semalamnyer tu kome dibawa tu hanya pegi tempat2 yang tak guna banyak duit contohnyer makam mahsuri, kilang gamat, pusat jualan batik yang kononnyer muroh, pade hal lebih mahei lagi daripada yang dijual kat padang masirat
Tengoh sabor nunggu nak naik speed boat....tengok kawasan alam semulajadi kat situ...

Tapi pengalaman koi lagi mencabor, dulu mase bawak budak mengikuti program wardeness ke pulau Tuba, kena jugak berkayak bersama budak2 dan fasilitator mengelilingi pulau tuba dari pagi sampei petang...

Sebab tu le, nengok ke kawasan gitu, dah tak berape teruja, keknyer sebab anak2 seronok naik spead boat, layan jugak le...

Sangkor ikan temasuk belangkas yang dijadikan pusat tarikan pelancong....

Lepas tu, layan pulak masuk gua ..............
dan seterusnyer, pegi nengok burung helang diberi makan....



Bergambo di hadapan masuk kat kabel car...
Tempat nih, ok le kalo nak berase gayat....


Selepas tu ke underwater world....mase tu ade pulak pertunjukan ular...siap cium2 lagi kepale ular alai tu....nasib baik le ular tu dah jinak, mengkalo tak, ...............


Kat sini yang istimewanyer sebab ade panguin yg terdiri daripada 2 speasis....banyok pulak tu..

Hidupan air tawar dan hidupan merin jugak banyok kat sini...kalo ke tengok ke udang kara tu, dapat sekor penuh seperiuk gamoknyer buat gulai...

Mase berangkat balik dah tibe.....nunggu kat jeti naik feri pukul 8.30 pagi...

layan kat luar feri sebab belah dalam, bapok le panasnyer....aircound rosak kot...

Lawatan terakhir ke padang besar utk ngabihkan duit mana2 yang masih berbaki tu....

Sebagai penutupnyer ...Syukur ke hadrat Allah SWT, sebab kome selamat pergi dan kembali tanpa mengalami segala musibah...

Dan Insyaalah, mungkin selepas nih, kome sekeluarge pegi lagi mengikuti rombongan sebegitu, keknyer tak tahu kat mana...tunggu bincang dulu....

Wassalam....

3 comments:

LIPISLADY said...

Assalamualaikum Cikgu Jang,

Seronok bete deme melancung yee..
ramai pulak tu anggotanya.
Pegi sekali lagi sok naiklah
kapalterbang pulak, Air Asia
ada menyediakan tambang murah,
KL - Langkawi, tahun lepas Rm38 je sorang
pergi balik. Tahun ni atau tahun depan munkin ada lagi kut.

cemomoi said...

uiii kalo ke gambonya sah le paroh duit ter... ketnya puas ati jalan langkawi ni, banyok tempat bule pegi

akuanakpahang said...

Salam, best betul deme makan angin yak kawan lama juga dah tak kesenun :(