Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Wednesday, May 6, 2009

Cerita Si Anak Ikan

Salam...

Ikan pun ada cerita........

Pada suatu hari, di sekitar lubuk tempat ikan2 berkumpul, dalam Sungai Palas berhampiran dengan Bukit Pensen, adalah berbelas ekor anak ikan sedang mendengar cerita aki ikan tentang bahayanya dunia luar terutama di kawasan2 tumpuan manusia memancing.

lalu diceritalah pada cucu2 ikan tentang satu dugaan yang amat besar dan kalau termakan dengan dugaan itu, alamat hidup tak lama lah di dalam sungai ini.

"Wahai cucu2 aku semua, ingatlah apabila kamu sudah dewasa nanti, kamu akan pergi ke kawasan lain untuk mencari makanan. Ingatlah.....jangan mudah terpedaya dengan umpanan2 yang menarik lagi berbagai2 bentuk yang menyebabkan kamu terliur dan lupa yang itu adalah satu perangkap."

Cerita nya aki ikan tu dengan penuh semangat...maklumlah dah tualah katakan...

lalu ditanya oleh seekor anak ikan yang agak agresif. " Ye ke aki, macam mana rupanya umpan-umpan yang nampak macam sedap tu sehingga boleh menyebabkan bahaya yang amat sangat? Tak kanlah ada makanan yang sedap2 dalam sungai ni yang ada bahayanya" .

" Tu la awok semua tak tahu, kita kat lubuk ni memang la selamat, sebab tiada manusia yang pernah ke sini. Ini nak cerita di luar kawasan tempat tinggal kita. Kat luar tu macam2 pesen ada, jangan cucu2 ingat semua makanan yang boleh didapati tu semuanya selamat belaka. Jangan mudah terpedaya dengan berbagai jenis umpan yang bergantungan di dalam air. Ada umpan cacing, cengkerik, tepung, udang2 kecil dan macam2 lagi makanan2 yang menyebabkan kamu hilang panduan." Kata aki ikan dengan penuh semangat nak bagi nasihat.

"Kalau kamu semua nak tahu, selepas kamu makan umpan yang bergantungan itu, kamu akan terasa sesuatu yang amat perit di tekak kamu, dengan sepantas kilat diri kamu akan terpelanting naik ke atas permukaan air. kamu akan tergantung di udara sebelum tangan2 kasar memegang kamu, mencekik badan kamu untuk mengeluarkan mata kail dari mulut kamu. Pada masa itu, tiada sesiapa yang dapat menolong kamu, dan kamu akan merasa penyeksaan yang amat sangat. Selepas itu, kamu akan dimasukkan ke dalam rajut yang kasar dan amat menyakitkan. Di situ, kamu akan mengidap kesakitan yang amat sangat sehingga suara kamu sudah tiada lagi. Lama kelamaan kamu akan lemas di darat. Pada masa itu, kamu akan rasa menyesal yang amat sangat. Tapi apa boleh buat, sudah tiada apa2 lagi yang boleh membantu kamu".

"Uh...dasyatnya aki, lepas tu apa lak terjadi?", tanya lagi seekor anak ikan.

"Selepas beberapa ketika kamu berada di dalam rajut, tibalah masa kamu dibawa pulang ke rumah manusia tersebut. Kemudian kamu akan terasa sesuatu yang tajam mengikis sisik2 yang cantik di badan kamu. Setelah habis semua sisik tersebut tanggal, muncung, ekor, dan sirip kamu akan dikerat-kerat. " Tak cukup dengan itu, perut kamu dibelah, segala isi perut kamu akan dikeluarkan, dan kamu akan dikelar2 seluruh badan kamu. Sungguh dasyat apa terjadi pada kamu sehinggakan kamu langsung tidak bergerak, dan membiarkan apa saja yang dilakukan kepada diri kamu".

"Setelah kamu dibersihkan, kamu akan dimasukkan ke dalam suatu bekas yang ada serbuk kuning dan putih. ketika kamu digaulkan dengan kedua2 serbuk itu, kamu akan terasa pedih yang tidak terkira sakitnya. "

"Beberapa ketika kemudian, kamu akan dimasukkan ke dalam kuali yang di dalamnya mengandungi minyak panas yang sedang mengelegak". Habis segala badan kamu menjadi garing. Setelah badan kamu digoreng, kamu akan dimakan oleh manusia2 itu tanpa belas kasihan".

" Dan akhirnya apa yang tinggal hanyalah tulang2 kamu yang sudah tidak memberi apa2 erti lagi kepada mereka. Maka, riwayat kamu berakhir di situ." Ceritanya lagi si aki ikan ni kepada cucu2nya dengan harapan cucunya dapat ingat apabila sudah dewasa kelak.

Selang beberapa bulan kemudian, maka dewasalah si anak ikan ini dan masing2 pun keluarlah dari lubuk mencari makanan.

Sedang mereka berenang2, maka ternampaklah seekor cacing yang begitu mengiurkan. Apa lagi, salah seekor anak ikan tersebut dengan pantas meluru kepada cacing tadi.

Melihatkan seekor anak ikan itu beriya2 nak makan umpan cacing itu, salah kawannya pun bersuara " heh....jangan makan cacing tu, umpan tu...ingat tak aki kita cakap masa kita kecil dulu".

" Tak de lah...aki kita tu sebenarnya penipu...takkan lah cacing sebegini dijadikan umpan. lagipun kita dah lama cari makanan, perut pun lapar".

Tanpa mengendah nasihat kawan2nya, si anak ikan yang degil ni pun terus melahap cacing tersebut. Tiba2 tekaknya terasa sesuatu yang tajam sedang mencengkamnya...apa lagi , meronta2 lah sambil meminta tolong....

Tapi apakan daya, kawan2 si anak ikan ni hanya dapat melihat saja tanpa nak beberbuat apa2...hanya tangisan air mata saja yang dapat dikeluarkan, bah kan melihat keadaan kawan mereka yang mengelupur kesakitan hendak melepaskan diri dari mata kail.

Bagi si anak ikan yang terpedaya, tergiang2 apa yang dinasihatkan oleh akinya dahulu yang pastinya adalah sesuatu yang benar sama sekali...tapi apakan daya........

Maka..... tamatlah riwayat si anak ikan yang tidak mendengar kata.....


sekian...

No comments: