Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Friday, October 28, 2011

Tak nak ngaku tak reti membace

Salam....

Kisohnyer tengoh berborok2 sesame rodong kat kedei kopi, tetibe masej berbunyi kat telepon sorang rodong ter.

Bile dah ade isyarat mesej tu, diambiknyer telepon dalam pokek pastu lame ditenungnyer skrin telepon ter.

Ditanyer le salah sorang rodong, " urgent sgt ke mesej ter, lama sgt menungnyer "?........

Lalu dijawab dek rodong hok punyer telepon ter, " ce tengok sikit mesej nih, tulih ape yak?....maklom le...orang tue ,....dah tak berape nak nampok ke tulisannyer".....sambil menyuruh rodong yg tanyer tadi tolong bacakan mesej pada hanpon ter..

Dijawab pulok dek rodong ter, " aikkk...aok dengan koi same tue je ....pedooh sgt kalo tak nampok.....aripun bukannyer malampun lagi....." sindir hok yg tanyer tadi...

Kome sebenornyer tahu gelagat rodong ter, sebenornyer buta huruf. Yg dier kenei hanya not2 duit je itupun tengok pade kalor ape.

Yg kabo mate dah tue tu hanyer nak cover je yg dier tak reti membace dikabo nyer tue le, tulisan kecik le, kelabu le....dan macam2 lagi alasan supaye ade insan lain tolong bacakan mesej kat dier.

Se lagi, baru koi tahu cara bagaimana dier nak ingat memori nama yg disimpan dlm pone dier tu... Rupanyer, dier guna kod tertentu ikut no.

Contohnyer, no 1 org nih, no 2 org nih, no 3 org ni.....

Patut le dulu penah koi mintak no telepon salah sorang pegawai XXXXXX utk koi berurusan. Punyer le lame dibeleknyer telepon ter, hampir setengah jam koi nunggu. Tak berjumpe jugak.

Last2 dikabonyer no tu dah ilang, pada hal, dier lupa kod no org tu berape gamoknyer.

Gitu le kalo dah buta huruf, satu kerugian dan kehilangan nikmat Allah yang besor.

Sbb itu le pendidikan sekarang nih cukup menitikberatkan buta huruf nih, sampei ade opsyen pemulihan khas khusus membenteras murid2 yg tak reti membace supaya tak ketinggalan.

Jangan bile dah besor nanti nak eja " a.y.a.m ' pon tak reti...

Hehehee



Begitu le kisohnyer.....


2 comments:

luahfikiran said...

SALAM,
BENAR, MEMANG ADA PELAJAR SEKOLAH MENENGAH YANG TAK BOLEH MEMBACA ! YANG DIPERSALAHKAN BIASA CIKGU

Nizam said...

Teringat pulok ke jiran koi.Haha...