Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Saturday, July 18, 2009

UMP di sekolah kome 2

Salam...

Sekolah kome meraikan geng2 UMP ni dengan sambutan yang rasenye menjadi satu sejarah dalam lipatan kelendar kat sekolah Purun ni. Koi pun terkejut jugak tengok sambutan yang dibuat, koi ingat sedei2 je sambutnye, tapi siap dengan jemput pasukan kompang Purun dan ade persembahan pelajar pra sekolah lagi...Ni baru gempak...

Tengoklah geng2 kompang Purun ni, ceria bebenor sebabnya.....

.....ade siswi-siswi yang menjadi fasi, rupenye. Padanlah bersemangat sangat nepuk kompang tu.

Tu...dia, kecik2 lagi dah pandai nari. Harap2 mase pra jelah bebudak ni nari, jangan esok2 dah besar jadi penari sebenar pulak....koi taknok subahat....
Tapi, bebudak tu sebenarnya peserta yang telah menyertai karnival Pra Sekolah dulu, sebab tulah dah pandai nari.

Sebahagian dari fasi peserta dan penjaga begitu teruja nengokkan bebudak pra tu menari. Gamoknye mungkin kali pertama kot tengok budak kecik menari tarian tradisonal gitu.
Ni, pandangan dari sudut belakang. Ramai juga lah penjaga yang datang malam tadi. Sebabnya selepas persembahan tarian dan ucapan GB, akan diadakan pulak ceramah motovasi oleh pensyarah UMP sendiri.

Bebudak sari ni, bila ade je program yang melibatkan tidur kat sekolah, memang keraplah makannye. paling tidak pun 6 kali sari....tu nunjukkan negara kite ni mewah sangat walaupun hanya dengan jamuan kuih muih saje.

Ni gambo aktiviti yang bebudak U tu uruskan, untuk darjah 5, banyakle permainan yang dibuat. Takde bendalah bebudak tu, suke sangat. benda ke tidoknye, kalau bab nyanyi, nari, bising2....seronok sangat le...Tapi kumpulan Tahun 6, lain pulak caranye. Diaorang kena belajar subjek UPSR...tak macam group Tahun 5 ni. Tengok lah kaum perempuan kat sekolah koi ni, memang rajin nolong masak . Ape ke tidoknye, semua cikgu dah dibentuk kumpulan masing2 untuk bertugas memasak pada hari ditentukan. Nok tak nok kena jugalah....paling tidok pun....buat2 je sibuk. Janji muka kita ade masa orang sibuk2 menyediakan makanan tu.

Tapi...kaum lelaki....takde benda, melepak, melepak, melepak aje lah....sambil tunggu arahan nak buat kerje ape. Dah nak buat apa lagi, pada balik rumah bior lepak kat sekolah, boleh juga borak2 dan tolong mana yang patut.

Tu baru hari kedua, sebelum tengah hari. Petang dan malam nanti, lagi banyok kot aktiviti bebudak U tu uruskan....

No comments: