Penginapan Sewa harian di Shah Homestay . Layari www.homestayshah.blogspot.com

Sunday, February 23, 2014

Impian ke Tasik Panjang

As-salam....

Lokasi tasik tu taklah jauh daripada projek sawit yg koi usahakan, keknye tak penah lagi sampai situ. Hajat nak pegi memang dah lama tetapi jalan ke sana tak tahu dan tak berkesempatan
nak pegi.

Sungai Palas yang biasa kome cari ikan tu mengalir ke sana sebelum ke sungai Kertau dan terus bersambung ke sungai Pahang.

Kebetulan, semalam ade rodong menjaring, dapat ikan haruan sekilo setengah, teringin pula nak pegi hari ni. Dan janji pun dibuat, jam 9.00 pagi tadi kome bergerak ke lokasi.

Hasil yang kome dapat agak kurang sebab tak bermalam, biasenye ikan aktif pada sebelah malam, belah siang memang kurang tapi lepas le buat pekasam sikit2.

Rupa2nya gitu gaya tasik panjang yang selalu disebut2 sejarahnya banyok ikan haruan, toman, bujuk, keli dan spesis ikan sungai yg lain.

Air tasik memang surut dan keruh.

Tapi kayu berselirat dalamnya.

Satu cabaran masuk ke situ

Paling nikmatnya makan tengahari bekalan yg dibawa, lauk pulak gulai kuning ikan salai...

Hasil rodong yang tahan jaring semalaman...

Jaring bersaiz XL
Ikan kecik2pun ade jugak..

Yg sebenornya, lokasi tu, dah jenuh lalu orang cari ikan, sebab tulah kurang hasil kome dapat. Walopun gitu, sekurang2nya, koi dah lepas ke situ, dan lain kali, bolehlah rancang tidur semalaman dan bawa bekalan air batu serta berkhemah seperti senalo kome buat...

Sekian...

No comments: